Konfliktskyhed 1

Efter blandt andet at have læst “Uskrevne regler på det danske arbejdsmarkedet” af Mehmet Yüksekkaya har jeg et stykke tid gået og funderet over ordet konfliktskyhed i relation til dansk kultur.

Og jeg er kommet frem til nogle spørgsmål, som kunne være spændende at undersøge nærmere:

1: Hvad betyder konfliktsky egentligt?
2: Er danskerne konfliktsky?
3: Hvordan kommer det i så fald til udtryk?
4: Hvorfor er vi mon (ikke) konfliktsky?

I dette indlæg vil jeg undersøge det første spørgsmål.

1: Hvad betyder konfliktsky egentligt?

Hvis man slår “konfliktsky” op på Google, kommer der 114.000 resultater. Et af resultaterne er en test, som man kan lave på Iform.dk, der hedder “Er du konfliktsky?”

Den test tog jeg selvfølgelig! (Selv om det er en (ugeblads)test).
Ikke overraskende kom testen frem til:

“Du er absolut ikke konfliktsky”.

Det lød i mine ører meget fint, fordi konfliktsky er umiddelbart ikke et positivt ord for mig.   

Ifølge ordnet.dk betyder “konfliktsky”, at man er “uvillig til at erkende eller løse uoverensstemmelser; ubeslutsom eller vattet når en konflikt er under opsejling eller trænger sig på. Antonym konfliktsøgende.”
https://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=konfliktsky

Men men men, jeg skal da ellers lige love for, at den tilhørende beskrivelse til testens resultat tegnede et noget andet billede af at være konfliktsky end det, som både jeg og definitionen i ordnet.dk har.

Med frygt for at skræmme min sparsomme skare af læsere væk, kan du her læse, hvad (ugeblads)testen kom frem til:

“Du vil hurtigt blive stemplet som egoistisk og diktatorisk af andre, selv om du selv bare synes, at du er ærlig og deltagende i diskussionerne.
I værste fald begynder folk at tage afstand fra dig. Da de sandsynligvis er temmelig konfliktsky eller direkte skræmte af din facon, skal du ikke regne med, at de advarer dig. Pludselig er du bare ude i kulden.
Du skal ikke lægge bånd på dig selv. Men det kan være en fordel at bruge lidt diplomati. Husk, hvordan du virker på andre. Husk, at andre kan have relevante holdninger, selv om de ikke råber op om dem. Og husk, at det er i din egen interesse at blive accepteret af andre.”
https://iform.dk/sundhed/er-du-konfliktsky

Efter resultatet kan du trykke på Prøv igen-knappen, hvis du har behov for at få et resultat, som er mere behageligt at læse.

TØR DU TAGE TESTEN?

Nej, det skal du ikke bruge tid på 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *