Hvad betyder det at rykke eller flytte datoen frem?

https://www.facebook.com/sprogetdk/photos/a.364514223594510/5432820463430502/?type=3

Hvad ændres datoen så til?

Hvis den oprindelige dato er d. 17.2.23, og denne dato rykkes en uge frem.
Er datoen så ændret til d. 10.2.23 eller til den 24.2.23?
Altså til tidligere eller senere på måneden.

De fleste kan godt finde ud af at sætte uret en time frem eller tilbage, når vi skifter mellem sommer- og vintertid. Når havemøblerne skal frem på terrassen, skal uret også sættes frem fra kl. 02.00 til kl. 03.00, og når havemøblerne skal tilbage i skuret, så skal uret sættes tilbage fra kl. 03.00 til kl. 02.00.

Det er straks sværere, når vi taler om datoer, for her er udtrykket “at rykke frem” dobbelttydigt.

Ifølge https://sproget.dk/ er det den talendes udgangspunkt, som afgør, om datoen flyttes til tidligere eller senere på året.

Hvis tidspunktet, hvor du flytter datoen, er udgangspunktet, så betyder “at rykke datoen frem”, at du flytter datoen nærmere den dato, hvor du taler om ændringen.
Datoen flyttes således til tidligere på året.

Men hvis du betragter den oprindelige dato og den nye dato som to punkter på en tidslinje, så betyder “at rykke datoen frem”, at du flytter datoen længere ud i fremtiden end den oprindelig dato. Altså den flyttes til senere på året.

“Det er imidlertid vigtigt at pointere at den ene opfattelse ikke er mere rigtig end den anden. Den der blot har ytret ønske om at flytte sin ferie frem, har ikke udtrykt sig på en måde som omgivelserne kan forholde sig til. I den slags sammenhænge er det nødvendigt at udtrykke sig præcist, fx ved angivelse af nye datoer eller – hvis det ikke er muligt – ved fx at sige: “Jeg vil gerne holde ferie senere end oprindelig aftalt” eller “tidligere end oprindelig aftalt”.” https://sproget.dk/raad-og-regler/artikler-mv/svarbase/SV00001145

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *